Prima Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie din România a avut loc la Cluj-Napoca

În perioda 16-17 februarie 2023, în Cluj-Napoca, s-a desfășurat prima Olimpiadă WorldSkills de Cofetărie și Brutărie, o premieră în țara noastră și o dovadă că tinerii pasionați de ceea ce fac pot ajunge să facă performanță indiferent de domeniul de carieră ales.

Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost organizată și găzduită de Puratos și Bakery School România (singura școală în sistem dual din România dedicată industriei brutăriei și patiseriei), alături de Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești, Dâmbovița, și Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca, și cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

„Am înființat această școală în 2020, în plină pandemie, pentru a ajuta industria cu forță de muncă calificată, dar și pentru a da o șansă copiilor din comunități defavorizate să aibă o meserie, un viitor. Mare parte dintre elevii noștri vin din medii vulnerabile, din familii monoparentale și cu posibilități foarte limitate. Felul în care au evoluat în cei 3 ani de liceu este impresionant și suntem mândri de ei. Rezultatele lor la această competiție sunt o dovadă palpabilă a evoluției lor și o garanție că vor avea un viitor frumos în specializarea pe care și-au ales-o”, a declarat Gabriela Bereș, country manager pentru Europa Centrală și de Est, Puratos.

22 de elevi de la șase licee din țară, cei mai buni viitori brutari și cofetari din România, au participat vineri, 17 februarie, la această olimpiadă care a constat în câte două probe pentru specializările cofetărie și brutărie.

Bazată pe probe exclusiv practice pentru cele două specialități – brutărie și cofetărie-patiserie – și pe un juriu extern format din experți români și belgieni, care au asigurat imparțialitatea și neutralitatea evaluării competitorilor, olimpiada este înscrisă în Calendarul Activităților Educative  Județene (CAEJ Cluj 2023), aprobat I.Ș.J. Cluj, nr. 10812/1/15.12.2022, poziția 77.

Aceasta a început cu probele pentru Cofetărie-Patiserie, unde elevii au avut de realizat un tort aniversar și opt monoporții, rețeta fiind la alegere. La specializarea Brutărie, proba a constat în realizarea unui colac de sărbătoare, a unei pâini împletite în trei și patru fitile și a cornurilor bicolore cu umplutură.

Rezultatele la secțiunea Cofetari-Patiseri sunt:

  • Locul I – Elena Cătălina Neagu și Mădălina Corina Stoican, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtăsesti, Dâmbovița
  • Locul al II-lea – Andreea Ștefania Rusu și Daniela Georgiana Burlan, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtăsesti, Dâmbovița
  • Locul al III-lea – Simion Darius Cătălin Todea și Rebeca Florentina Coroian, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Cluj-Napoca

Rezultatele la secțiunea Brutari sunt:

  • Locul I – Mihai Alexandru Stoica și Ioana Niță, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtăsesti, Dâmbovița
  • Locul al II-lea – Denisa Măi-Mihai și Adelina Gheorghiu, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Iași
  • Locul al III-lea – Andrei Gabriel Filiaș și Gabriel Adrian Mihai, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtăsesti, Dâmbovița

Elevii din echipele câștigătoare au primit o trusă profesională cu ustensile de bază pentru meseria pe care și-au ales-o și, de asemenea, vor beneficia de stagii de pregătire intensivă în străinătate, sub îndrumarea unor experți de talie internațională, pentru a reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023, ce va avea loc în perioada 5 – 9 septembrie 2023 în Gdansk, Polonia.

„Ne bucurăm că am reușit să implementăm și în România formatul de competiții WorldSkills de meserii, astfel încât să le putem oferi tinerilor pasionați de meseria pe care o fac atât posibilitatea de a atinge cel mai înalt nivel de performanță, prin șansa pe care o au de a reprezenta România la olimpiadele europene și internaționale WorldSkills, dar mai ales posibilitatea de a promova meseriile și programele de formare profesională și de a arata întregii societăți cât de departe poți ajunge profesional dacă îți urmezi cu dedicare și profesionalism vocația. Încurajăm toate organizațiile publice și private din România să își îndrepte atenția către educație, pentru că acesta este singurul instrument prin care putem investi cu adevărat în viitorul nostru ca societate.”, a precizat Victor Dumitrache, Director Programe, WorldSkills Romania

Liceele participante la această primă ediție au fost: Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase, Tărtășești – Dâmbovița; Colegiul Economic Virgil Madgearu, Iași; Liceul Tehnologic Nr.1, Cluj-Napoca; Școala Specială Profesională Samus, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic Emil Negruțiu, Turda.  Bakery School a fost reprezentată de două echipe de câte doi copii pentru fiecare specializare.

„Le dorim succes pe mai departe tuturor participanților de la această ediție a olimpiadei, dar și tinerilor care cred în visurile lor și merg mai departe pentru a și le realiza!”, a adăugat Victor Dumitrache, Director Programe, WorldSkills Romania.

-->

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.