Educație despre biodiversitate în spații urbane

 

Scopul proiectului „Educație despre biodiversitate în spații urbane” este de a crește gradul de conștientizare a importanței biodiversității și a polenizatorilor în rândul elevilor de liceu și gimnaziu, al profesorilor și al comunității, precum și de a dezvolta abilitățile necesare pentru a proteja biodiversitatea în zonele urbane.

Proiectul se va derula în perioada noiembrie 2022 – iulie 2023 (pe o perioadă de 9 luni), principalele sale obiective fiind:

 • creșterea gradului de conștientizare a importanței polenizatorilor pentru ecosisteme și desfășurarea de activități pentru protejarea acestora;
 • dezvoltarea de competențe transversale pentru elevi;

Detalii despre proiect se găsesc AICI  .

Formularul de înscriere se găsește AICI.

Termenul de înscriere: 31 ianuarie 2023, ora 23:59.

El se adresează liceelor tehnologice agricole din rețeaua de licee dezvoltată de Fundația WorldSkills Romania la nivel național, în baza Protocolului de colaborare nr. 15310/25.10.2021, încheiat cu Ministerul Educației, dar și școlilor gimnaziale pe care acestea le aduc ca parteneri. În cadrul proiectului, WSRo asigură activități și materiale suport pentru elevi și profesori, în vederea desfășurării activităților din cadrul programului „Săptămâna Verde”, introdus de MEN în acest an școlar. Prin implicarea școlilor din toate regiunile din zonele de dezvoltare economică ale României, proiectul nostru are acoperire națională.

Nevoia identificată pentru acest proiect se bazează pe următoarele aspecte:

 • Educația în domeniul biodiversității răspunde recomăndarilor de formare la nivel European (shorturl.at/ikOS7)
 • Comunitățile urbane nu conștientizează importanța biodiversității în spațiul urban și nici rolul polenizatorilor;
 • Elevii de la profilul agricol nu conștientizează impactul pe care activitatea agricolă îl are asupra vieții din oraș/comunitate;
 • Profesorii de discipline agricole nu au resurse educaționale pe tema biodiversității în spațiul urban;
 • Elevii de gimnaziu nu cunosc suficient de bine oportunitățile de formare pe care liceele cu profil agricol le oferă.
 • Începând cu anul școlar 2022-2023 se introduce Programul „Săptămâna Verde” pentru care școlile vor avea nevoie de materiale pentru derularea activității.

Propunem ca elevii din liceele tehnologice și din școlile gimnaziale să analizeze problemele locale de mediu și biodiversitate.

Obiective:

 • Creșterea capacității a cel puțin 16 școli de a coopera cu autoritățile locale și cu părțile interesate în rezolvarea problemelor de dezvoltare durabilă, analizând problemele de mediu caracteristice și oferind soluții specifice până la finalul proiectului.
 • Elevii participanți (minim 80) să își dezvolte competențe practice, dar și competențe transversale: comunicare, lucru în echipă, analiză, sinteză, identificare de soluții, abilități de colaborare în cadrul grupului.
 • Îmbunătățirea imaginii liceelor tehnologice în comunitate și creșterea atractivității acestora în rândul cadrelor didactice și al elevilor de liceu.

În următoarea perioadă ne dorim:

 • Să punem la dispoziția școlilor materiale informative care pot fi utilizate în activitățile didactice ulterioare.
 • Să oferim consultanță din partea unui expert în domeniul biodiversității, arboriculturii și urbanismului în baza colaborării cu Asociația Peisagiștilor din România, filiala București.
 • Să promovăm acțiunile școlilor prin intermediul resurselor social media ale WSRo, în baza colaborării cu Biodigy.
 • Să sprijinim activitățile de promovare a școlilor VET
 • Să sprijinim creștera nivelului de conștientizare a importanței conservării biodiversității în mediul urban.

Activități propuse în cadrul proiectului:

 1. Activități de documentare și elaborare de materiale educaționale.
 2. Ateliere de lucru online pentru prezentarea proiectului, a calendarului, consultanță de specialitate, feedback (aprilie 2023, iunie 2023).
 3. Activități de documentare: analiză a biodiversității locale, monitorizare, cu participarea și sprijinul reprezentanților ASOP.
 4. Dezvoltarea de hoteluri pentru polenizatori și/sau grădini urbane/polenizatoare și /sau green walls – ecologizare urbană.
 5. Campanie locală/națională de promovare a studiului realizat de fiecare echipă/școală și a soluțiilor implementate.

Materialele educaționale dezvoltate în cadrul proiectului pot fi consultate AICI

Proiect finanțat de:

 

 

 

și realizat în parteneriat cu:

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.