Formare inițială în context european pentru viitorii fermieri români


De ce este nevoie de formare in domeniul agriculturii?

La nivel național, formarea viitorilor fermieri români, inclusiv prin stagii de practică în străinătate, rezolvă două dintre cele mai mari surse de dezechilibru din agricultura românească: lipsa pregătirii teoretice și practice în agricultură și îmbătrânirea populației de agricultori. Mai multe detalii AICI.

În ce constă proiectul

În anii școlari 2019-2020 și 2020-2021, 84 de elevi din 5 licee agricole merg în Danemarca pentru stagii de practică în agricultură. Mai mult, 22 de profesori din aceleași licee merg în schimb de experiență în predarea agriculturii și în managementul fermei didactice. Gazda este cel mai mare și cel mai modern liceu agricol din Danemarca, Green Academy Aarhus.

 Cine participă

Proiectul este inițiativa Fundației WorldSkills Romania și este realizat în parteneriat cu Green Academy Aarhus din Danemarca și cu 5 licee agricole din România:

  • Liceul Tehnologic Agricol M. Kogalniceanu din Miroslava, Iași
  • Liceul Tehnologic Agricol A. Borza din Ciumbrud, Alba
  • Liceul Tehnologic Cezar Nicolau din Brănești, Ilfov
  • Colegiul Agricol Traian Savulescu din Tg Mureș
  • Liceul Demostene Botez din Trușești, Botoșani

Cei 84 de elevi și 22 de profesori participanți provin din aceste 5 liceee.

Pentru elevi

Durata stagiilor de practică ale celor 84 de elevi este de 3 săptămâni. În cadrul acestora elevii învață să folosească cele mai noi tehnologii din domeniul creșterii animalelor și al producției de legume și flori în seră.

Activitățile se desfășoară în cadrul fermei didactice a Green Academy Aarhus – cel mai mare și mai modern liceu agricol din Danemarca. Această fermă se întinde pe o suprafață de 55 de hectare, având atât producție animală (30 de vaci, 50 de porci, cai, capre, găini etc.), cât și producție vegetală (orz, grâu, porumb, trifoi, legume și flori).

 

Pentru profesori

Durata 22 de profesori au ocazia:

  • să înțeleagă cum funcționează, cum este organizată și condusă o fermă didactică auto-sustenabilă, care concurează pe piață cu oricare altă fermă daneză, aliniată atât din punct de vedere managerial, cât și din punct de vedere tehnologic la standardele din piață
  • să învețe despre cum funcționează sistemul danez de formare profesională, cum este organizată și condusă o școală din învățământul profesional și tehnic, cum își atrage elevii și cum se desfășoară activitățile de formare profesională.

Etape

  1. Proiectarea celor doua programe de formare
  • Creșterea animalelor
  • Agropedologie aplicată în sera modernă a constat într-un proces participativ la care au luat parte profesorii și elevii români, profesorii Green Academy, managerii fermei didactice Green Academy. Mai multe detalii AICI.
  1. Selecția elevilor și profesorilor participanți în urma unui concurs de dosare și a unor interviuri, pe baza motivației, disponibilității și competențelor lingvistice.
  1. Pregătirea participanților din punct de vedere lingvistic, cultural și logistic prin:
  • 30 de ore de pregătire pe platforma Online Linguistic Support
  • 15 de ore de pregătire culturală despre istoria, geografia și cultura Danemarcei
  • 15 de ore de pregătire logistică a plecării, șederii în Danemarca și derulării stagiului
  1. Derularea efectivă a stagiilor

Jurnalul activităților derulate în fiecare zi de stagiu, alături de fotografii și de impresiile participaților se găsește AICI.

  1. Evaluarea participanților în Danemarca, recunoaștere și echivalarea rezultatelor învățării înapoi în România

Competențele dobândite de participanți în Danemarca sunt recunoscute în mod oficial în România. Prin folosirea Sistemului European de Credite pentru Educatie si Formare Profesională (ECVET), încă din faza de proiectare a programelor de formare am agreat cu Green Academy:

  • Natura și conținutul activităților de practică
  • Programul de formare
  • Metodologia de evaluare

în raport cu Standardul de Pregătire Profesională din România.

Finantare

Proiectul beneficiaza de un sprijin financiar de 305.986 EUR prin Programul Erasmus+, actiunea cheie 1, pentru proiecte de mobilitate in domeniul VET.

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.