De ce este nevoie de formare în domeniul agriculturii

Între 2007 și 2018, producția totală de cereale a României a crescut de 4,5 ori, de la 7,81 milioane tone în 2007, la 31,55 milioane tone în 2018, ducând România pe locul 3 în UE în topul producătorilor de cereale. În 2019, producția de cereale a fost cu 30,3 milioane de tone, cu 1,2 milioane mai mică decât în ​​2018. (Eurostat, 2019)

Aceste rezultate – producția anuală de cereale – sunt cu mult sub potențialul agricol al României, care este de aproximativ 97,3 milioane tone de cereale / an. (PWC, 2017)

Printre factorii care determină nevalorificarea potențialului agricol al României se numără:

  • dimensiunile reduse ale exploatațiilor agricole (ferme) – 75% din ferme sunt sub 2 hectare
  • îmbătrânirea populației ocupate în agricultură
  • lipsa pregătirii teoretice și practice în agricultură
  • lipsa investițiilor în tehnologii moderne (Lacatusu, G., 2019).

La nivel național, formarea viitorilor fermieri români, incusiv prin stagii de formare în străinătate, rezolvă două dintre cele mai mari surse de dezechilibru din agricultura românească: lipsa pregătirii teoretice și practice în agricultură și îmbătrânirea populației de agricultori.

Fundația WorldSkills România răspunde acestei nevoi prin proiectul Formare profesională inițială în context european pentru viitorii fermieri români.

Nu ezitați să ne împărtășiți perspectivele voastre pe adresa de email [email protected]

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.