Schimb de bune practici în implementarea competițiilor de profesii – EgpiVET

 

 

Context

Proiectul EgpiVET a apărut datorită experienței a trei organizații WorldSkills (din România, Franța și Belgia) și din convingerea lor că legătura strânsă între educația VET, competițiile de profesii și practică trebuie întărită și pusă într-un context european.

Scopul proiectului

Scopul proiectului EgpiVET este  de a consolida capacitatea instituțiilor VET (centre de formare, școli, licee, asociații) de a dezvolta competiții de profesii.

Oferind specialiștilor VET (profesori, formatori, directori de școli) oportunități de învățare pe tot parcursul vieții în domeniul competițiilor de profesii, ne propunem pe termen lung să organizăm astfel de competiții în România, respectând standardele europene și internaționale.

Obiectivele proiectului

  1. Să îmbunătățim competențele profesorilor VET și formatorilor pentru a pregăti elevii pentru competiții de profesii în domeniul lor de calificare;
  2. Să dezvoltăm capacitatea conducătorilor de organizații VET de a manageria competiții de profesii;
  3. Să informăm instituțiile VET despre oportunitățile create de competițiile de profesii din domeniul lor de calificare;
  4. Să determinăm specialiștii VET să utilizeze Standardele de Formare Profesională Worldskills în cadrul și în afara mișcării WorldSkills.

Proiectul vizează opt calificări/domenii de pregătire profesională: cofetar patiser, brutar, bucătar, ospătar, croitor, coafor, cosmetică și înfrumusețare, mecanic auto. Pentru fiecare calificare/domeniu în parte Fundația WorldSkills Romania selectează unitate școlară VET care propune o echipă de proiect formată din 2 profesori/formatori VET de specialitate și directorul unității VET.

Pe parcursul celor doi ani de proiect, fiecare echipă de proiect din fiecare unitate școlară VET participă la o activitate de schimb de experiență (shadowing) și una de training derulate de partenerii din Franța și Belgia cu ocazia competițiilor regionale și naționale de profesii din aceste țări.

Toți participanții – echipele de proiect formate din 2 profesori/formatori VET și directorul unității VET – își iau angajamentul ca în perioada martie – iunie 2022 să organizeze cu sprijinul Fundației WorldSkills Romania o competiție pilot de profesii în calificarea/domeniul pentru care au beneficiat de formare.

Parteneri

WorldSkills France (WS-FR) a fost înființată în 1990. Este o organizație non-profit care coordonează și organizează competiții regionale și naționale de profesii. În Franța sunt reprezentate la competițiile naționale de profesii aproximativ 60 de calificări din 7 sectoare: construcții și lucrări publice, sectorul industrial, sectorul alimentar, industria auto, comunicare și digital, industria de servicii, sectorul plantelor.

În 2019, la Olimpiada Internațională de Profesii din Rusia, Franța s-a clasat pe locul 9 cu 36 concurenți participanți și 28 medalii câștigate. În 2018, la Olimpiada Europeană de Profesii din Ungaria, Franța s-a clasat pe locul 3 cu 25 concurenți participanți și 22 medalii câștigate.

WorldSkills Belgia (WS-BE) are ca principală misiune promovarea profesiilor prin evenimente precum: activități demo „Încearcă o profesie!”, competiții de profesii și conferințe. În Belgia sunt reprezentate la competițiile naționale de profesii peste 30 de calificări  din 6 sectoare principale: artă și modă, tehnologia informației și comunicațiilor, industrie, construcții, transport și logistică, servicii.

În 2019, la Olimpiada Internațională de Profesii din Rusia, Belgia s-a clasat pe locul 34 cu 14 concurenți participanți și 5 medalii câștigate. În 2018, la Olimpiada Europeană de Profesii din Ungaria, Belgia s-a clasat pe locul 12 cu 23 concurenți participanți și 12 medalii câștigate.

 

Oportunități de participare la stagii de formare în străinătate, adresate unităților școlare VET din România

Țara de stagiu Calificare/Domeniu Nr. Participanți Tipul stagiului
Shadowing Training
Franța Cofetar-Patiser 3 2021 aprilie 2022
Franța Brutar 3 2021 aprilie 2022
Franța Bucătar 3 2021 aprilie 2022
Franța Ospătar 3 2021 aprilie 2022
Belgia Croitor 3 2021 noiembrie 2021
Belgia Coafor 3 2021 noiembrie 2021
Belgia Cosmetică și înfrumusețare 3 2021 noiembrie 2021
Belgia Mecanic auto 3 2021 noiembrie 2021

Selecția unităților școlare VET

În perioada 21.09.2020 – 09.10.2020, Fundația WorldSkills Romania a selectat unitățile școlare VET partenere pentru stagiile de formare din Franța. Acestea sunt:

  • Calificarea Cofetar-Patiser: LICEUL TEHNOLOGIC ”MARIN GRIGORE NĂSTASE”, Tartășești, Dâmbovița
  • Calificarea Brutar: LICEUL TEHNOLOGIC ECONOMIC ”VIRGIL MADGEARU” (LTEVM), Iași
  • Calificarea Ospătar: COLEGIUL ”NICOLAE VASILESCU-KARPEN”, Bacău
  • Calificarea Bucătar: LICEUL TEHNOLOGIC MESERII ȘI SERVICII, Buzău

În perioada 11.01.2021 – 05.02.2021, Fundația WorldSkills Romania a selectat unitățile școlare VET partenere pentru stagiile de formare din Belgia. Acestea sunt:

  • Calificarea Mecanic auto: COLEGIUL TEHNIC MECANIC GRIVIȚA, București
  • Calificarea Croitor: LICEUL TEHNOLOGIC “VALERIU BRANISTE”, Lugoj, Timiș
  • Calificarea Coafor – Stilist: COLEGIUL UCECOM SPIRU HARET, București
  • Calificarea Cosmetică – Înfrumusețare: LICEUL TEHNOLOGIC “DRAGOMIR HURMUZESCU”, București

 

Proiectul Exchanges of good practices in the implementation of VET competitions (2020-1-FR01-KA202-080157) se implementează în perioada 01.12.2020 – 30.09.2022, beneficiind de o finanțare de 109.860 EUR. Mai multe detalii AICI.

 

 

 

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.