Educație pentru Gastronomie Sustenabilă – Ediția 2023

Educație pentru Gastronomie Sustenabilă / Education for Sustainable Cooking

Proiectul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă / Education for Sustainable Cooking este o inițiativă WorldSkills România, derulată cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța și al Carrefour România, care se adresează elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic.

Scopul proiectului este de a crea contextul în care următoarea generație de profesioniști în gastronomie să fie formată după standardele internaționale din domeniu, în acord cu principiile sustenabilității.

Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta la nivel național minimum 10 Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, în care elevii să poată lucra cu profesori aliniați la standardele internaționale din domeniu, să aibă acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii.

Țintele proiectului:

  • 10-15 profesori de specialitate formați în domeniul gastronomiei sustenabile și principiilor de dezvoltare durabilă/economie circulară în domeniul alimentar (sustenabilitate în industria alimentară și în gastronomia modernă). Formarea profesorilor în domeniul Gastronomie sustenabilă va fi realizată de un specialist în domeniu;
  • 10 licee de specialitate implicate în proiect alături de restaurante, firme locale de catering și laboratoare de cofetărie;
    Curriculum actualizat (CDL de Gastronomie sustenabilă), adoptat de cele minimum 10 licee;
  • Minimum 10 activități de învățare adresate elevilor, susținute de profesioniști în domeniu (din partea Carrefour România). Tipuri de activități:
    • Activități la clasă bazate pe conținutul CDL-ului dezvoltat (Curriculum în Dezvoltare Locală);
    • Workshop-uri de cooking/gastronomie organizate de Carrefour în școală, în concordanță cu noua disciplină dezvoltată în proiect (Gastronomie sustenabilă);
    • Activități în care elevilor le sunt prezentate modurile de lucru din anumite departamente, în special din zona de gastronomie, managementul deșeurilor, protecția mediului, aprovizionare pe lanțuri scurte în zona de food și gastro etc.
  • O Olimpiadă WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă cu o fază locală, în fiecare școală parteneră, și fază națională.
  • Crearea unei comunități de bune practici și schimb de experiență în cadrul proiectului, adresată profesorilor de specialitate implicați în proiect.

Proiectul va fi demarat cu o pregătire aprofundată a cadrelor didactice care va avea loc după selecția şcolilor partenere și va fi susținut de către un expert în domeniul gastronomiei sustenabile. Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024 elevii vor studia noua disciplină de gastronomie sustenabilă, sub îndrumarea profesorilor și a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere.

Proiectul își are finalitatea în Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia importanța acestor meserii pentru sănătatea societății și evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.

Apelul național de selecție a echipei de proiect este disponibil AICI, iar lista școlilor partenere AICI.

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.