Istoric

Inițiată în 1946, mișcarea WorldSkills (www.worldskills.org) este astăzi prezentă în 76 de țări, pe toate continentele locuite (Europa, America de Nord, Centrală și de Sud, Asia, Australia, Africa).

Scopul mișcării este de a promova performanța în meserii, prin intermediul competițiilor, al elaborării de standarde profesionale înalte și al schimbului de informație în domeniul bunelor practici în pregătirea profesională.

În prezent există 50 de meserii pentru care WorldSkills organizează competiții mondiale din doi în doi ani și pentru care sunt elaborate și actualizate standarde internaționale.

Meseriile avute în vedere de WorldSkills la nivel mondial acoperă o paletă largă, fiind atât cele specifice „gulerelor albe” (robotică, IT, design grafic, etc) cât și „gulerelor albastre” (bucătari, mecanici, electricieni, zidari, tinichigii, ospătari, cosmeticieni, etc).  Ele sunt selectate pentru competițiile mondiale deoarece sunt de interes și se desfășoară în mod asemănător în toate cele 76 de țări membre.

Pe lângă cele 50 de meserii de interes mondial, multe alte meserii sunt de interes continental, regional sau național.  Pentru acestea WorldSkills derulează competiții în ariile geografice corespunzătoare și elaborează standarde continentale, regionale sau naționale.

Câteva exemple de meserii de interes exclusiv continental sau regional sunt: tehnică dentară, producția materialelor audio-video, grafică publicitară, grafică și animație 3D, relații cu clienții (customer service), producție emisiuni radio, producție cinematografică digitală, producție de televiziune digitală, fotografie, etc.

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.