Meseriile – Arc peste timp

13658985_949974865111030_200295560219527028_n

Cu ocazia “Zilei Internaționale ONU a Tinerilor Meseriași” de pe 15 iulie 2016, patronate, parlamentari, companii, camere de comerț s-au întâlnit la evenimentul de dezbatere cu același nume, organizat de WorldSkills Romania.

Invitații au fost încântați de acest eveniment tip masă rotundă și sunt deschiși spre mai multe dezbateri de acest gen.

În urma discuțiilor, aceștia au căzut de acord că o zi națională a meseriilor ar fi bine primită. De asemenea, a fost acceptată și de parlamentari, spunând că nu este vreo problemă în a duce această inițiativă și în Parlament.

Toți cei prezenți și-au exprimat interesul în dezvoltarea acestui domeniu, afirmând că învățământul profesional dual trebuie susținut. Nu mai este cazul ca meseria să fie prezentată ca o alternativă, ci ca o oportunitate, unde statutul social al meseriașului trebuie respectat.

Un prim pas către soluționarea problemelor ar fi crearea unui parteneriat solid între mediul privat si cel de stat. Dezvoltarea învățământului dual necesită investiții mari, iar în urma acestui parteneriat, devin realizabile.

Un alt pas important este rezolvarea părții legislative, ca meseriașii să nu mai muncească pe piața neagră. Tot aici a fost adăugată și nevoia de creștere a salariilor, pentru a deveni cât mai atractive.

O necesitate pentru a putea evolua în acest domeniu este aceea că trebuie crescut nivelul de atractivitate al meseriilor, iar ca o soluție, s-a constatat că un bun mod pentru asta sunt competițiile. O părere comună a fost ideea că este binevenit să promovăm concursul, pentru că astfel ridicăm nivelul de conștientizare a importanței meseriilor. Invitații și-au exprimat dorința ca România să fie prezentă la competițiile WorldSkills. În acest sens, și-au oferit susținerea.

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.