Custom Elements

Cast uses the powerful page builder plugin, Visual Composer. Besides the default elements included in Visual Composer, Cast comes with 23 custom elements, meant to give you a wider range of possibilities when building your website. These 23 elements are packed as a separate plugin, meaning the Visual Composer plugin was not touched at all, allowing you to update it manually and also avoiding conflicts with other plugins.

01. Accordion

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

02. Advanced Image

03. Blog post

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, aflată la a doua ediție

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, aflată la a doua ediție

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, la a doua ediție în România

 • Sâmbătă, 13 aprilie 2024, a avut loc la Cluj-Napoca cea de-a doua ediție a Competiției WorldSkills Cofetari-Patiseri și Brutari.
 • Aceasta a fost organizată de WorldSkills România, în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtășești, Colegiul Tehnic “Raluca Ripan” Cluj-Napoca, și găzduită de Centrul de Inovație Puratos Cluj-Napoca, cu sprijinul Techno G și La Casa.
 • Competiția, bazată exclusiv pe probe practice de concurs, elaborate conform standardelor internaționale din industria cofetăriei și a brutăriei, a adus la un loc 17 elevi competitori de la 10 licee din țară, aceștia fiind antrenați de profesorii cordonatori.
 • Elevii Bakery School au câștigat podiumul și la Cofetărie și la Brutărie și vor reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.
 • S-a format Lotul Național WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, care va fi pregătit de experți WorldSkills Internațional în cadrul unor competiții de antrenament desfășurate în afara țării.

Cluj-Napoca, 13 aprilie, 2024 – Elevii Bakery School au câștigat toate cele trei locuri de pe podium Competiția WorldSkills secțiunea Cofetari-Patiseri. Locul 1 a fost câștigat de Matei Natalia Irina, eleva clasei a X-a a Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, elevă a Bakery School Cluj. Pe locul 2, respectiv 3, s-au clasat Dumitrache Andreea și Burlan Georgiana de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești (ambele eleve Bakery School Tărtășești). La categoria Brutărie, primele două locuri au fost câștigate de elevii Bakery School din Tărtășești – Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, respectiv de Stoica Mihai Alexandru și Tudorache Iosif Pavel, iar locul III de Lovinescu Ariton Alexia, elevă a Colegiului ,,Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

A doua ediție a Competiției WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari a avut loc în Cluj-Napoca, sâmbătă, 13 aprilie 2024. Aceasta este destinată elevilor de liceu care studiază industria cofetăriei și a brutăriei și își doresc să își urmeze pasiunea la nivel de excelență.

Structurată pe două secțiuni – Cofetari-Patiseri și Brutari –, competiția le oferă tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp predefinit probe practice de concurs precum realizarea a trei tipuri de tarte (cofetari-patiseri) sau coacerea unui Cinnamon Roll, a unei pâini Fougasse și a unei brânzoaice (brutari), dar și să dea dovadă de abilități ca atenția la detalii, gândirea critică, lucrul sub presiune, asumarea deciziilor. În deschiderea ediției a II-a, pe 12 aprilie, a fost organizată, conform standardelor internaționale WorldSkills, ziua de familiarizare și cunoaștere, atât a competitorilor, cât și a spațiului de lucru.

„De aproape 4 ani, elevii noștri dovedesc ce frumoasă și cool este această meserie. Dar mai ales, de viitor! Calificarea, pentru al doilea an consecutiv, la olimpiada internațională ne dă imboldul de a continua să investim în viitorul acestor copii și, implicit, în viitorul forței de muncă din această industrie. Puratos România a investit în cele două școli Bakery School, din Tărtășești, județul Dâmbovița și cea din Cluj-Napoca, peste 350.000 de euro în ultimii patru ani. Iar prima generație de elevi au absolvit, anul trecut. Suntem mândri să anunțăm că deja mulți absolvenți lucrează în industrie și au o carieră promițătoare în față”, a declarat Andreea Ciocănescu, Marketing Manager Puratos România.

 

Câștigătorii acestei ediții, evaluați de jurii formate din profesioniști din industria cofetăriei și a brutăriei, profesori, sunt:

Cofetari-Patiseri:

 • Locul I: Matei Natalia Irina – Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca (și elevă Bakery School)
 • Locul al II-lea: Dumitrache Andreea – Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești (și elevă Bakery School)
 • Locul al III-lea: Burlan Georgiana – Liceu Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești (și elevă Bakery School)

Brutari:

 • Locul I: Stoica Mihai Alexandru, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtășești (elev Bakery School)
 • Locul al II-lea: Tudorache Iosif Pavel, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase”, Tărtășești (elev Bakery School)
 • Locul al III-lea: Lovinescu Ariton Alexia, Colegiul ,,Vasile Lovinescu”, Falticeni

Câștigătorul fiecărei secțiuni va reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024. Odată cu această finală, s-a format Lotul Național WorldSkills de Cofetari-Patiseri, respectiv Brutari. Elevii clasați pe podiumurile fiecărei secțiuni vor fi pregătiți de Cristina Oșan (cofetărie) și Ciprian Dinu (brutărie), experți WorldSkills Internațional, în cadrul unor competiții de antrenament desfășurate în afara tării.

Lista școlilor participante:

 • Liceul Tehnologic de Meserii și Servicii – Buzău
 • Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” – Oradea
 • Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc” – Galati
 • Colegiul Economic „Hermes” – Petroșani
 • Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” – Brănești
 • Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” – Cluj-Napoca
 • Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” – Tărtășești
 • Colegiul Economic „Virgil Madgearu” – Iași
 • Colegiul „Vasile Lovinescu” – Falticeni
 • Colegiul „Emil Negruțiu” – Turda

Juriul a fost format din:

 • Secțiunea Cofetari-Patiseri
  • Laura Stan – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
  • Pavel Andra – Cofetăria Nadiniere
  • Ioana Romanescu – Cupcake Philosophy
  • Irina Gavrilă – Techno G
  • Flavian Dobre – PASTICCERIA Flavian Dobre
 • Secțiunea Brutari
  • Ion Daniel – Brutăria Casa del Pan
  • Irina Gavrilă – Techno G
  • Simona Chiș – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
  • Marius Șandor – La Casa

,, Avem încredere că această competiție îi pune în valoare pe brutarii și cofetarii de mâine și că arată întregii societăți cât de departe poți ajunge din punct de vedere profesional în aceste domenii. Este suficient să îți urmezi pasiunea și să te lași îndrumat de experții din domeniu.

Pentru primii 3 elevi clasați în fiecare secțiune, cei care formează de acum Lotul National WorldSkills de Cofetari-Patiseri și de Brutari, deja pregătim primele sesiuni de formare intensivă și primele competiții internaționale de antrenament. Ca și în cazul sportivilor de performanță, pregatirea membrilor lotului național continuă și după câștigarea fazei naționale a competiție. Știm cât de importantă este implicarea și munca profesorilor coordonatori din liceele tehnologice în descoperirea și șlefuirea acestor tineri talentați. De aceea, prin proiectele și programele noastre actuale și viitoare dorim să îi sprijinim continuu în activitatea lor.”, a declarat Simona Păcurar, organizator și manager proiect WorldSkills România.

Competiția WorldSkills, organizată în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtășești jud. Dâmbovița, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca și găzduită de Centrul de Inovație Puratos Cluj, este înregistrată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2023-2024, nr. 24750/29.01.2024 și se găsește la poziția 11, capitolul O Învățământ profesional și tehnic, punctul 1 Concursuri școlare pe domenii/Discipline de studii.

 

Despre Fundația WorldSkills România

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:

 • promovarea excelenței în domeniul profesional;
 • oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;
 • facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.

Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.  

 

Despre Bakery School România

Bakery School România este prima școală în sistem dual din România dedicată brutăriei, patiseriei și cofetăriei. În parteneriat cu Liceul Tehnologic „Marin Grigore Nastase” din Tărtășești și Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, Puratos România prin Bakery School investește în dezvoltarea profesională a generațiilor tinere fără acces la resurse de educație, care aspiră la un viitor promițător. 

Misiunea Bakery School România – Cu fiecare generație absolventă ne propunem să creștem semnificativ numărul profesioniștilor calificați și bine instruiți din domeniu. Adolescenții au acces la burse, mentori, laboratoare dotate după ultimele standarde, ingrediente de cea mai bună calitate, concursuri care să îi motiveze și o reprezentare pe măsură pe piața muncii.

 

Despre Puratos

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări. Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de pudre pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse dedicate.

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, aflată la a doua ediție

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, aflată la a doua ediție

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, la a doua ediție în România

 • Sâmbătă, 13 aprilie 2024, a avut loc la Cluj-Napoca cea de-a doua ediție a Competiției WorldSkills Cofetari-Patiseri și Brutari.
 • Aceasta a fost organizată de WorldSkills România, în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtășești, Colegiul Tehnic “Raluca Ripan” Cluj-Napoca, și găzduită de Centrul de Inovație Puratos Cluj-Napoca, cu sprijinul Techno G și La Casa.
 • Competiția, bazată exclusiv pe probe practice de concurs, elaborate conform standardelor internaționale din industria cofetăriei și a brutăriei, a adus la un loc 17 elevi competitori de la 10 licee din țară, aceștia fiind antrenați de profesorii cordonatori.
 • Elevii Bakery School au câștigat podiumul și la Cofetărie și la Brutărie și vor reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.
 • S-a format Lotul Național WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, care va fi pregătit de experți WorldSkills Internațional în cadrul unor competiții de antrenament desfășurate în afara țării.

Cluj-Napoca, 13 aprilie, 2024 – Elevii Bakery School au câștigat toate cele trei locuri de pe podium Competiția WorldSkills secțiunea Cofetari-Patiseri. Locul 1 a fost câștigat de Matei Natalia Irina, eleva clasei a X-a a Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, elevă a Bakery School Cluj. Pe locul 2, respectiv 3, s-au clasat Dumitrache Andreea și Burlan Georgiana de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești (ambele eleve Bakery School Tărtășești). La categoria Brutărie, primele două locuri au fost câștigate de elevii Bakery School din Tărtășești – Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, respectiv de Stoica Mihai Alexandru și Tudorache Iosif Pavel, iar locul III de Lovinescu Ariton Alexia, elevă a Colegiului ,,Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

A doua ediție a Competiției WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari a avut loc în Cluj-Napoca, sâmbătă, 13 aprilie 2024. Aceasta este destinată elevilor de liceu care studiază industria cofetăriei și a brutăriei și își doresc să își urmeze pasiunea la nivel de excelență.

Structurată pe două secțiuni – Cofetari-Patiseri și Brutari –, competiția le oferă tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp predefinit probe practice de concurs precum realizarea a trei tipuri de tarte (cofetari-patiseri) sau coacerea unui Cinnamon Roll, a unei pâini Fougasse și a unei brânzoaice (brutari), dar și să dea dovadă de abilități ca atenția la detalii, gândirea critică, lucrul sub presiune, asumarea deciziilor. În deschiderea ediției a II-a, pe 12 aprilie, a fost organizată, conform standardelor internaționale WorldSkills, ziua de familiarizare și cunoaștere, atât a competitorilor, cât și a spațiului de lucru.

„De aproape 4 ani, elevii noștri dovedesc ce frumoasă și cool este această meserie. Dar mai ales, de viitor! Calificarea, pentru al doilea an consecutiv, la olimpiada internațională ne dă imboldul de a continua să investim în viitorul acestor copii și, implicit, în viitorul forței de muncă din această industrie. Puratos România a investit în cele două școli Bakery School, din Tărtășești, județul Dâmbovița și cea din Cluj-Napoca, peste 350.000 de euro în ultimii patru ani. Iar prima generație de elevi au absolvit, anul trecut. Suntem mândri să anunțăm că deja mulți absolvenți lucrează în industrie și au o carieră promițătoare în față”, a declarat Andreea Ciocănescu, Marketing Manager Puratos România.

 

Câștigătorii acestei ediții, evaluați de jurii formate din profesioniști din industria cofetăriei și a brutăriei, profesori, sunt:

Cofetari-Patiseri:

 • Locul I: Matei Natalia Irina – Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca (și elevă Bakery School)
 • Locul al II-lea: Dumitrache Andreea – Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești (și elevă Bakery School)
 • Locul al III-lea: Burlan Georgiana – Liceu Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești (și elevă Bakery School)

Brutari:

 • Locul I: Stoica Mihai Alexandru, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtășești (elev Bakery School)
 • Locul al II-lea: Tudorache Iosif Pavel, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase”, Tărtășești (elev Bakery School)
 • Locul al III-lea: Lovinescu Ariton Alexia, Colegiul ,,Vasile Lovinescu”, Falticeni

Câștigătorul fiecărei secțiuni va reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024. Odată cu această finală, s-a format Lotul Național WorldSkills de Cofetari-Patiseri, respectiv Brutari. Elevii clasați pe podiumurile fiecărei secțiuni vor fi pregătiți de Cristina Oșan (cofetărie) și Ciprian Dinu (brutărie), experți WorldSkills Internațional, în cadrul unor competiții de antrenament desfășurate în afara tării.

Lista școlilor participante:

 • Liceul Tehnologic de Meserii și Servicii – Buzău
 • Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” – Oradea
 • Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc” – Galati
 • Colegiul Economic „Hermes” – Petroșani
 • Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” – Brănești
 • Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” – Cluj-Napoca
 • Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” – Tărtășești
 • Colegiul Economic „Virgil Madgearu” – Iași
 • Colegiul „Vasile Lovinescu” – Falticeni
 • Colegiul „Emil Negruțiu” – Turda

Juriul a fost format din:

 • Secțiunea Cofetari-Patiseri
  • Laura Stan – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
  • Pavel Andra – Cofetăria Nadiniere
  • Ioana Romanescu – Cupcake Philosophy
  • Irina Gavrilă – Techno G
  • Flavian Dobre – PASTICCERIA Flavian Dobre
 • Secțiunea Brutari
  • Ion Daniel – Brutăria Casa del Pan
  • Irina Gavrilă – Techno G
  • Simona Chiș – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
  • Marius Șandor – La Casa

,, Avem încredere că această competiție îi pune în valoare pe brutarii și cofetarii de mâine și că arată întregii societăți cât de departe poți ajunge din punct de vedere profesional în aceste domenii. Este suficient să îți urmezi pasiunea și să te lași îndrumat de experții din domeniu.

Pentru primii 3 elevi clasați în fiecare secțiune, cei care formează de acum Lotul National WorldSkills de Cofetari-Patiseri și de Brutari, deja pregătim primele sesiuni de formare intensivă și primele competiții internaționale de antrenament. Ca și în cazul sportivilor de performanță, pregatirea membrilor lotului național continuă și după câștigarea fazei naționale a competiție. Știm cât de importantă este implicarea și munca profesorilor coordonatori din liceele tehnologice în descoperirea și șlefuirea acestor tineri talentați. De aceea, prin proiectele și programele noastre actuale și viitoare dorim să îi sprijinim continuu în activitatea lor.”, a declarat Simona Păcurar, organizator și manager proiect WorldSkills România.

Competiția WorldSkills, organizată în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtășești jud. Dâmbovița, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca și găzduită de Centrul de Inovație Puratos Cluj, este înregistrată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2023-2024, nr. 24750/29.01.2024 și se găsește la poziția 11, capitolul O Învățământ profesional și tehnic, punctul 1 Concursuri școlare pe domenii/Discipline de studii.

 

Despre Fundația WorldSkills România

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:

 • promovarea excelenței în domeniul profesional;
 • oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;
 • facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.

Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.  

 

Despre Bakery School România

Bakery School România este prima școală în sistem dual din România dedicată brutăriei, patiseriei și cofetăriei. În parteneriat cu Liceul Tehnologic „Marin Grigore Nastase” din Tărtășești și Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, Puratos România prin Bakery School investește în dezvoltarea profesională a generațiilor tinere fără acces la resurse de educație, care aspiră la un viitor promițător. 

Misiunea Bakery School România – Cu fiecare generație absolventă ne propunem să creștem semnificativ numărul profesioniștilor calificați și bine instruiți din domeniu. Adolescenții au acces la burse, mentori, laboratoare dotate după ultimele standarde, ingrediente de cea mai bună calitate, concursuri care să îi motiveze și o reprezentare pe măsură pe piața muncii.

 

Despre Puratos

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări. Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de pudre pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse dedicate.

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, aflată la a doua ediție

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, aflată la a doua ediție

Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, la a doua ediție în România

 • Sâmbătă, 13 aprilie 2024, a avut loc la Cluj-Napoca cea de-a doua ediție a Competiției WorldSkills Cofetari-Patiseri și Brutari.
 • Aceasta a fost organizată de WorldSkills România, în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtășești, Colegiul Tehnic “Raluca Ripan” Cluj-Napoca, și găzduită de Centrul de Inovație Puratos Cluj-Napoca, cu sprijinul Techno G și La Casa.
 • Competiția, bazată exclusiv pe probe practice de concurs, elaborate conform standardelor internaționale din industria cofetăriei și a brutăriei, a adus la un loc 17 elevi competitori de la 10 licee din țară, aceștia fiind antrenați de profesorii cordonatori.
 • Elevii Bakery School au câștigat podiumul și la Cofetărie și la Brutărie și vor reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.
 • S-a format Lotul Național WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari, care va fi pregătit de experți WorldSkills Internațional în cadrul unor competiții de antrenament desfășurate în afara țării.

Cluj-Napoca, 13 aprilie, 2024 – Elevii Bakery School au câștigat toate cele trei locuri de pe podium Competiția WorldSkills secțiunea Cofetari-Patiseri. Locul 1 a fost câștigat de Matei Natalia Irina, eleva clasei a X-a a Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, elevă a Bakery School Cluj. Pe locul 2, respectiv 3, s-au clasat Dumitrache Andreea și Burlan Georgiana de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești (ambele eleve Bakery School Tărtășești). La categoria Brutărie, primele două locuri au fost câștigate de elevii Bakery School din Tărtășești – Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, respectiv de Stoica Mihai Alexandru și Tudorache Iosif Pavel, iar locul III de Lovinescu Ariton Alexia, elevă a Colegiului ,,Vasile Lovinescu” din Fălticeni.

A doua ediție a Competiției WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari a avut loc în Cluj-Napoca, sâmbătă, 13 aprilie 2024. Aceasta este destinată elevilor de liceu care studiază industria cofetăriei și a brutăriei și își doresc să își urmeze pasiunea la nivel de excelență.

Structurată pe două secțiuni – Cofetari-Patiseri și Brutari –, competiția le oferă tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp predefinit probe practice de concurs precum realizarea a trei tipuri de tarte (cofetari-patiseri) sau coacerea unui Cinnamon Roll, a unei pâini Fougasse și a unei brânzoaice (brutari), dar și să dea dovadă de abilități ca atenția la detalii, gândirea critică, lucrul sub presiune, asumarea deciziilor. În deschiderea ediției a II-a, pe 12 aprilie, a fost organizată, conform standardelor internaționale WorldSkills, ziua de familiarizare și cunoaștere, atât a competitorilor, cât și a spațiului de lucru.

„De aproape 4 ani, elevii noștri dovedesc ce frumoasă și cool este această meserie. Dar mai ales, de viitor! Calificarea, pentru al doilea an consecutiv, la olimpiada internațională ne dă imboldul de a continua să investim în viitorul acestor copii și, implicit, în viitorul forței de muncă din această industrie. Puratos România a investit în cele două școli Bakery School, din Tărtășești, județul Dâmbovița și cea din Cluj-Napoca, peste 350.000 de euro în ultimii patru ani. Iar prima generație de elevi au absolvit, anul trecut. Suntem mândri să anunțăm că deja mulți absolvenți lucrează în industrie și au o carieră promițătoare în față”, a declarat Andreea Ciocănescu, Marketing Manager Puratos România.

 

Câștigătorii acestei ediții, evaluați de jurii formate din profesioniști din industria cofetăriei și a brutăriei, profesori, sunt:

Cofetari-Patiseri:

 • Locul I: Matei Natalia Irina – Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca (și elevă Bakery School)
 • Locul al II-lea: Dumitrache Andreea – Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești (și elevă Bakery School)
 • Locul al III-lea: Burlan Georgiana – Liceu Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești (și elevă Bakery School)

Brutari:

 • Locul I: Stoica Mihai Alexandru, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtășești (elev Bakery School)
 • Locul al II-lea: Tudorache Iosif Pavel, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase”, Tărtășești (elev Bakery School)
 • Locul al III-lea: Lovinescu Ariton Alexia, Colegiul ,,Vasile Lovinescu”, Falticeni

Câștigătorul fiecărei secțiuni va reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024. Odată cu această finală, s-a format Lotul Național WorldSkills de Cofetari-Patiseri, respectiv Brutari. Elevii clasați pe podiumurile fiecărei secțiuni vor fi pregătiți de Cristina Oșan (cofetărie) și Ciprian Dinu (brutărie), experți WorldSkills Internațional, în cadrul unor competiții de antrenament desfășurate în afara tării.

Lista școlilor participante:

 • Liceul Tehnologic de Meserii și Servicii – Buzău
 • Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” – Oradea
 • Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc” – Galati
 • Colegiul Economic „Hermes” – Petroșani
 • Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” – Brănești
 • Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” – Cluj-Napoca
 • Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” – Tărtășești
 • Colegiul Economic „Virgil Madgearu” – Iași
 • Colegiul „Vasile Lovinescu” – Falticeni
 • Colegiul „Emil Negruțiu” – Turda

Juriul a fost format din:

 • Secțiunea Cofetari-Patiseri
  • Laura Stan – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
  • Pavel Andra – Cofetăria Nadiniere
  • Ioana Romanescu – Cupcake Philosophy
  • Irina Gavrilă – Techno G
  • Flavian Dobre – PASTICCERIA Flavian Dobre
 • Secțiunea Brutari
  • Ion Daniel – Brutăria Casa del Pan
  • Irina Gavrilă – Techno G
  • Simona Chiș – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
  • Marius Șandor – La Casa

,, Avem încredere că această competiție îi pune în valoare pe brutarii și cofetarii de mâine și că arată întregii societăți cât de departe poți ajunge din punct de vedere profesional în aceste domenii. Este suficient să îți urmezi pasiunea și să te lași îndrumat de experții din domeniu.

Pentru primii 3 elevi clasați în fiecare secțiune, cei care formează de acum Lotul National WorldSkills de Cofetari-Patiseri și de Brutari, deja pregătim primele sesiuni de formare intensivă și primele competiții internaționale de antrenament. Ca și în cazul sportivilor de performanță, pregatirea membrilor lotului național continuă și după câștigarea fazei naționale a competiție. Știm cât de importantă este implicarea și munca profesorilor coordonatori din liceele tehnologice în descoperirea și șlefuirea acestor tineri talentați. De aceea, prin proiectele și programele noastre actuale și viitoare dorim să îi sprijinim continuu în activitatea lor.”, a declarat Simona Păcurar, organizator și manager proiect WorldSkills România.

Competiția WorldSkills, organizată în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtășești jud. Dâmbovița, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca și găzduită de Centrul de Inovație Puratos Cluj, este înregistrată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2023-2024, nr. 24750/29.01.2024 și se găsește la poziția 11, capitolul O Învățământ profesional și tehnic, punctul 1 Concursuri școlare pe domenii/Discipline de studii.

 

Despre Fundația WorldSkills România

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin:

 • promovarea excelenței în domeniul profesional;
 • oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale;
 • facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tânăr își descoperă și dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună.

Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.  

 

Despre Bakery School România

Bakery School România este prima școală în sistem dual din România dedicată brutăriei, patiseriei și cofetăriei. În parteneriat cu Liceul Tehnologic „Marin Grigore Nastase” din Tărtășești și Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, Puratos România prin Bakery School investește în dezvoltarea profesională a generațiilor tinere fără acces la resurse de educație, care aspiră la un viitor promițător. 

Misiunea Bakery School România – Cu fiecare generație absolventă ne propunem să creștem semnificativ numărul profesioniștilor calificați și bine instruiți din domeniu. Adolescenții au acces la burse, mentori, laboratoare dotate după ultimele standarde, ingrediente de cea mai bună calitate, concursuri care să îi motiveze și o reprezentare pe măsură pe piața muncii.

 

Despre Puratos

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări. Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de pudre pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse dedicate.

04. Button

Simple button
Hover effect
   Left icon
Right icon   

05. Content box

Fast customization

Using the visual editor has never been easier.

Fast customization

Using the visual editor has never been easier.

Fast customization

Using the visual editor has never been easier.

Fast customization

Using the visual editor has never been easier.

06. CountDown

07. Counter

0 cups
of coffee
0 tickets
daily support tickets
0 awards
won in competitons
0 users
yearly happy clients

08. Flip Card

Awesome title

Using the visual editor has never been easier.

Solid color on the back

Description for the back panel goes here.

Awesome title

Using the visual editor has never been easier.

Solid color on the back

Description for the back panel goes here.

Awesome title

Using the visual editor has never been easier.

Solid color on the back

Description for the back panel goes here.

Awesome title

Using the visual editor has never been easier.

Solid color on the back

Description for the back panel goes here.

09. Google Map

10. Icon

11. Icon Box

Featured items

View all

Featured items

View all

Featured items

View all

Featured items

View all

12. Icon text

We love cookies

Careful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors.

We love cookies

Careful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors.

We love cookies

Careful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors.

We love cookies

Careful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors.

13. Logo Carousel

14. Pie chart

We love beer

Careful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors

We love beer

Careful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors

We love beer

Careful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors

We love beer

Careful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors

15. Progress bar

Awesome Progress Bar 1

50%

Awesome Progress Bar 2

75%

Awesome Progress Bar 3

89%

Awesome Progress Bar 4

Awesome Progress Bar 5

Awesome Progress Bar 6

Awesome Progress Bar 7

50%

Awesome Progress Bar 8

75%

Awesome Progress Bar 8

89%

16. Rollover panel

Fast Customization
Fast customizationCareful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors
Fast Customization
Fast customizationCareful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors
Fast Customization
Fast customizationCareful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors
Fast Customization
Fast customizationCareful attention to detail, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors

17. Zoom box

Fast customization

Using the visual editor has never been easier.

Unlimited options

Extensive editing options, no coding required.

Fast customization

Using the visual editor has never been easier.

Unlimited options

Extensive editing options, no coding required.

Fast customization

Using the visual editor has never been easier.

Unlimited options

Extensive editing options, no coding required.

Fast customization

Using the visual editor has never been easier.

Unlimited options

Extensive editing options, no coding required.

18. Pricing table

BASIC

$0/year

Just starting

Start now!

5 Analytics Campaigns
300 Keywords
25,000 Crawled Pages
Includes Branded Reports
10 Social Accounts

PROFFESIONAL

$99/year

For SEO Professionals

Start now!

5 Analytics Campaigns
300 Keywords
25,000 Crawled Pages
Includes Branded Reports
10 Social Accounts

ELITE

$199/year

Agencies or SEO Experts

Start now!

5 Analytics Campaigns
300 Keywords
25,000 Crawled Pages
Includes Branded Reports
10 Social Accounts

ENTERPRISE

$299/year

Big Agencies or Brands

Start now!

5 Analytics Campaigns
300 Keywords
25,000 Crawled Pages
Includes Branded Reports
10 Social Accounts

19. Team

 

Michelle Jordan

Creative director

Most creative director positions require a bachelor’s degree and/or related experience. Agencies usually ask for at least five years experience and the trend shows many ask for at least seven years of experience in advertising. Larger cities tend to ask for at least 10 years experience.

PHOTOSHOP

80%

WORDPRESS

95%

PHP

99%

SEO

45%
 

Chris Peterson

Web designer

Web design encompasses many different skills and disciplines in the production and maintenance of websites.. Often many individuals will work in teams covering different aspects of the design process, although some designers will cover them all.

PHOTOSHOP

55%

WORDPRESS

98%

PHP

99%

SEO

95%
 

Oliver Bauer

Web designer

A back-end developer is a type of computer programmer who creates the logical back-end and core computational logic of a website, software or information system. The developer create components and features that are indirectly accessed by a user through a front-end application or system.

PHOTOSHOP

95%

WORDPRESS

79%

PHP

85%

SEO

85%

20. MailChimp collector

We'll never spam or give this address away

21. Minimal form

22. Morphing button

Close the dialog

Optimized for speed

Careful attention to detail and clean, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors.

Close the dialog

Optimized for speed

Careful attention to detail and clean, well structured code ensures a smooth user experience for all your visitors.

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.