Gastronomie cu responsabilitate: 11 elevi participă la Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, aflată la a doua ediție în România

  • În perioada 28-29  aprilie 2025, a avut loc la Brașov a doua ediție a Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă
  • Competiția, bazată exclusiv pe probe exclusiv practice, elaborate conform standardelor internaționale din industria gastronomiei sustenabile, a reunit 11 elevi competitori de la licee din 8 județe din țară;
  • Cei trei finaliști ai etapei naționale vor deveni membri ai Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă antrenat de Expertul WorldSkills Chef Florin Kiss și susținut de Carrefour România. Aceștia vor beneficia de pregătire intensivă pentru a reprezenta România la competiții internaționale de prestigiu, precum Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Shanghai 2026
  • Competiția a fost organizată de WorldSkills România, în parteneriat cu Carrefour România și găzduită de American Hotel Academy. Competiția este recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2025

Brașov, 29 aprilie 2025. A doua ediție a Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă a avut loc în Brașov, în perioada 28-29 aprilie 2025. Aceasta se adresează elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic care au studiat la clasă după curriculumul dezvoltat în cadrul programului ”Educație pentru Gastronomie Sustenabilă”  și care excelează în acest domeniu.  

„Carrefour România susține inițiativele menite să promoveze excelența în arta culinară, educația pentru reducerea risipei alimentare și angajamentul constant față de protejarea mediului înconjurător. Competiția a fost o experiență deosebită, care a evidențiat profesionalismul, creativitatea și responsabilitatea tinerilor bucătari implicați, iar preparatele realizate au demonstrat o abordare matură și inovatoare, atât din perspectiva gustului și a texturii, cât și prin integrarea principiilor sustenabilității. Acestea reflectă un nivel ridicat de pregătire și o aspirație autentică spre progres în domeniul gastronomiei,” a declarat Viorica Lăudescu, Director CSR & Customer Experience, Carrefour România.

Competiția le-a oferit tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp predefinit trei probe practice de concurs: realizarea unui fel principal și a unui desert, dar și o probă ce le-a testat viteza competitorilor prin multiple sarcini de lucru, precum separarea a 3 ouă în 60 de secunde, felierea unui cățel de usturoi în minim 20 de felii întregi, în 30 de secunde, sau recunoașterea a 10 condimente după miros și gust în 60 de secunde. Participantii au respectat pe tot parcursul competiției regulile privind utilizarea corectă și sustenabilă a produselor și reciclarea deșeurilor.

Câștigătorii acestei ediții care au devenit membri ai Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă sunt:

 

  1. Locul I: Sandu Vasilica Ionela, prof. coordonatori Ciubotaru Petronela și Cristina Obada, Liceul Tehnologic “Vasile Deac”, Vatra Dornei
  2. Locul al II-lea: Nedelcu Daria Gabriela, prof. coordonator Dobre Livia Iuliana, Liceul Tehnologic “Constantin Istrati”, Câmpina
  3. Locul al III-lea: Claicneht Crina, prof coordonator Sfetescu Adina Maria, Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti”, Timișoara și Boitor Laurențiu, prof. coordonatori Nuna Mihaela și Ștefan Nevezi, Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu”

 

Pregătirea intensivă a Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă este susținută de Carrefour România și realizată de Executive Chef Florin Kiss, în calitate de Expert WorldSkills. Aceștia vor beneficia de pregătire intensivă pentru a reprezenta România la competiții internaționale de prestigiu, precum WorldSkills Shanghai 2026.

„Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, aflată la a doua ediție, este parte integrată a calendarului competițional WorldSkills din acest an și reflectă angajamentul nostru de a promova formarea profesională de calitate în domeniul gastronomiei. Elevii participanți au demonstrat nu doar abilități culinare remarcabile, ci și înțelegerea principiilor sustenabilității, esențiale pentru viitorul industriei. Ne bucurăm să anunțăm că primii trei clasați devin membri ai Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă și vor beneficia de pregătire intensivă pentru a reprezenta România la competițiile internaționale, inclusiv la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Shanghai 2026. Sprijinul Ministerului Educației, al partenerilor precum Carrefour România și implicarea profesorilor sunt esențiale pentru a forma o nouă generație de profesioniști în cadrul meseriilor.” — Victor Dumitrache, Director de Programe, WorldSkills România.

Cei 11 elevi participanți la faza națională a competiției sunt:

 

  • Mihaescu Cosmin Ionut, prof. coordonator Bunea Ionut Gabriel, Colegiul Tehnic “Maria Baiulescu”, Brașov
    • Cioacă Alexandra, prof. coordonator Bondoc Mădălin, Colegiul Naţional Economic “Andrei Bârseanu”, Braşov
  • Barangă Daniel Iulian, prof. coordonatori Negoiță Daniel și Ungureanu Aurica, Liceul Tehnologic Meserii Și Servicii Buzău
  • Dănăṣel Iuliana-Gabriela, prof. coordonator Voina Dana-Mariana, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Târgu Jiu
  • Stângaciu Bianca-Maria, prof. coordonator Cociorvă Roxana-Mihaela, Colegiul Agricol Și De Industrie Alimentară “Vasile Adamachi”, Iași
  • Nedelcu Daria Gabriela, prof. coordoonator Dobre Livia Iuliana, Liceul Tehnologic “Constantin Istrati”, Câmpina

 

    • Boitor Laurențiu, prof. coordonatori Nuna Mihaela și Ștefan Nevezi, Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu”, Carei
    • Asofiei Andreea Daniela, prof. coordonator Onuțu Elena Simfonia, Colegiul “Alexandru Cel Bun”, Gura Humorului
    • Tuchlei Emanuel-Cosmin, prof. coordonator Șîc Ana, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, Suceava
    • Sandu Vasilica Ionela, prof. coordonatori Ciubotaru Petronela și Cristina Obada, Liceul Tehnologic “Vasile Deac”, Vatra Dornei
    • Claicneht Crina, prof coordonator Sfetescu Adina Maria, Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti”, Timișoara

Juriul competiției a fost format din:

  • Kiss Florin – Executive Chef, Expert WorldSkills International și președintele juriului
  • Alin Barabancea – Executive Chef, Mozzafiato Ristorante & Lounge
  • Natalia Negara – Pastry Chef, owner Lavender cafe & wine bar
  • Ernest Hajdo – Executive Chef
  • Gigel Ciutacu – Maestru în artă culinară
  • Cristian Gheorghe – Formator Gastronomie, Carrefour Romania

 

 

Premiul Special Carrefour pentru Fine Cuisine, acordat de Cristian Gheorghe, Formator Gastronomie, a fost câștigat de Sandu Vasilica Ionela, prof. coordonatori Ciubotaru Petronela și Cristina Obada, Liceul Tehnologic “Vasile Deac”, Vatra Dornei.
Noutatea acestei ediții este Premiul Special Umami, acordat de Alin Barabancea, care va consta în  apariția rețetei câștigătoare în emisiunea Umami – al 5-lea gust, , câștigat de Nedelcu Daria Gabriela, prof. coordonator Dobre Livia Iuliana, Liceul Tehnologic “Constantin Istrati”, Câmpina.

Pentru al treilea an consecutiv, Carrefour România și Fundația WorldSkills România implementează proiectul ”Educație pentru Gastonomie Sustenabilă”, o inițiativă ce urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu privind reducerea risipei alimentare (CDL), prin gătit și consum responsabil.

Prin acest parteneriat, se urmărește dezvoltarea unei noi generații de profesioniști în domeniul gastronomiei sustenabile. Noua disciplină îmbină noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere. Mai multe detalii pe https://worldskills.ro/gastronomiesustenabila/

Despre Carrefour

Carrefour România le oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături. Singurul retailer omnichannel din România, Carrefour le oferă clienților experiențe de cumpărături cu ajutorul aplicației mobile și a caselor de marcat Self Service, în magazine, prin serviciile de online shopping cu livrare acasă, prin BRINGO, Glovo, Tazz și Bolt Food sau cu opțiunea Click & Collect de pe www.carrefour.ro.

Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche SA, Carrefour ajunge la peste 450 de magazine, în 113 orașe din țară și ajunge în top trei jucători de pe piața de retail din România, fiind un angajator de top certificat (2023, 2024, 2025) pentru peste 17.000 de angajați.

Compania susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Deschidem Vinul Românesc, Creștem România BIO, Grădina Noastră și Poftim Brânză Românească. Platforma Act For Good transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social. Fiecare sesiune de shopping le poate aduce utilizatorilor puncte de loialitate, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate.

Carrefour România operează în România prin trei entități juridice principale: Carrefour România S.A., Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.

-->

Copyright © 2020 Worldskills Romania. All rights reserved. Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Politica de cookies

Thanks to QuestionPro's generosity, we now have survey software that powers our data intelligence.